Mivel foglalkozik egy szabadalmai ügyvivői iroda?

Ügyfelek képviseletével foglalkozunk, hasonlóan, mint egy ügyvédi iroda, itt azonban a szellemi alkotások (találmány, védjegy, formatervezés, növényfajta oltalom, stb.) területére specializálódva. Fontos, hogy nem hatóság vagyunk, azt a feladatot Magyarországon a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala látja el.

Minek bízzak meg szabadalmi ügyvivőt, hiszen néhány űrlapot én is ki tudok tölteni?

Nem mindegy, hogy a bejelentési kérelem helyesen, vagy jól van-e kitöltve. A hatóságok csak azt vizsgálják, hogy helyes-e a kérelem, és ha igen, akkor helyt adnak annak a kérelemnek. A hatósági elbíráló nem tudja, hogy mi a bejelentő tényleges célja, pontosan mire szeretne oltalmat szerezni. A szabadalmi ügyvivő tud abban segíteni, hogy a célok, a kérelem, a jogszabályok és a joggyakorlat összhangban legyenek és arra kapjon a bejelentő végül oltalmat, ami neki érdeke.

Pontosan kellene tudnom a szabadalmaztatás költségeit, de az árajánlat alapján nagyon nehéz tervezni, miért van ez?

Valóban nehéz a költségeket tervezni, mivel maga a szabadalmaztatási eljárás is nehezen tervezhető. Nem tudhatjuk előre, hogy mennyi ún. technika állása szerinti dokumentumot azonosítanak a Hivatalnál az eljárás során, milyen egyéb felvetésekre kell választ kidolgozni. Ugyanez fokozottan igaz a külföldi
szabadalmaztatási eljárásoknál, ahol a díjak változása és az árfolyamváltozások további bizonytalanságot jelentenek.

Mi a különbség a magyar szabadalmi ügyvivő és az európai szabadalmi ügyvivő között?

A magyar szabadalmi ügyvivő az ügyfeleit a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, és magyar bíróságok előtt képviseli magyar szabadalmi, védjegy, formatervezési mintaoltalom és egyéb iparjogvédelmi ügyekben, valamint az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) előtt képviseli európai uniós védjegy és formatervezési mintaoltalmi ügyekben. Az európai szabadalmi ügyvivő pedig az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) előtt képviseli az ügyfeleit európai szabadalmi ügyekben.

Biztosra szeretnék menni, ezért csak a szabadalom megadása esetén fizetnék a szabadalmi ügyvivőnek. Lehetséges ez?

Irodánknál ez a modell sajnos nem lehetséges. Sok tőlünk független tényező befolyásolja az eljárás menetét, így a legalaposabb munka esetén sem garantálható a siker. Ezért ügyfeleinkkel nem vállalkozási szerződést, hanem megbízási szerződést kötünk. Az európai szabadalmi ügyvivőkre vonatkozó szabályok tiltják is a sikerdíjas konstrukciót.

Oké, ezt értem, de most akkor sincs annyi pénzem, de van egy jó találmányom. Mit tegyek?

Érdemes a szabadalmaztatási költségeket fedező pályázatoknak utánanézni például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala oldalán, vagy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán.

Vannak irodák, akik garantálják az oltalom megszerzését, miért ne őket válasszam?

A hangzatos ígéretek mellett ilyen esetben érdemes a “kisbetűs” részt is elolvasni. A szabadalmi ügyvivői szakmában és az ügyvédi szakmában sem lehet felelősséggel sikert garantálni, csak azt, hogy a képviselő minden tőle telhetőt megtesz az ügy és az ügyfele érdekében.

Rendben, mondjuk azt, hogy szeretném egy szabadalmi ügyvivői irodára bízni a megoldásomat.
Mi garantálja, hogy a szabadalmi ügyvivő nem lopja el az ötletemet?

A szabadalmi ügyvivőkre hasonlóan szigorú rendelkezések vonatkoznak, mint az ügyvédekre, ideértve a titoktartást is. Erről bővebben a Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara található szabályzatokból lehet tájékozódni.