Zoltán a Kovári Kft. alapítója elsődlegesen szabadalmakkal foglalkozik, ezen túlmenően sok éves tapasztalattal rendelkezik a védjegyek, a formatervezési minták (design) és az ezekkel kapcsolatos jogérvényesítési kérdésekkel kapcsolatosan is.

Szabadalmi ügyvivői pályafutását az Advopatent Szabadalmi és Védjegy Irodában kezdte 2004-ben, majd 2008-ban megalapította a Kovári Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft.-t, egy független, magyar iparjogvédelmi képviseleti irodát.

Vegyészmérnöki és okleveles biológusmérnöki képesítését a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte, majd szerkezeti biológia területén szerzett Ph.D. fokozatot az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
Négy éven keresztül dolgozott a Richter Gedeon Nyrt. felfedező kutatásában molekulatervezőként, illetve itt töltötte szabadalmi ügyvivőjelölti idejét. Kutatóként dolgozott az MTA SzBK Enzimológiai Intézeténél is. Természettudományos pályafutása során foglalkozott kis- és makromolekulás szerkezetfelderítéssel, volt gyógyszerkutatási projektvezető, foglalkozott fehérjeklónozással. Munkáit konferenciákon és nemzetközi közleményekben mutatta be.

A Magyar Szabadalmi Ügyvivői Kamara elnökségi tagja, az Iparjogvédelmi Szakértői Testület elnökségi tagja, az európai szabadalmi ügyvivők egyesületének (Institute of Professional Representatives before the European Patent Office, EPI) tagja és a fegyelmi bizottság magyar delegáltja, az AIPPI (International Association for the Protection of Intellectual Property) Magyar Csoportjának alelnöke, a Magyar Védjegyegyesület elnökségi tagja, a Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület (MIE) tagja, a Nemzetközi Védjegyegyesület (INTA) tagja, valamint az UNION magyar csoportjának tagja.

Rendszeresen oktat iparjogvédelmet a Károli Gáspár Református Egyetem LLM képzése keretében angol nyelven.

Dr. Kovári Zoltán
magyar és európai szabadalmi ügyvivő,
ügyvezető
z.kovari@kovaripatent.hu